zondag 23 november 2008

ding 23 De finish??

23Dingen gedaan en nu achterover leunen? Dat dacht ik dus niet! Ik hou hier aan over dat ik meer zal rondsnuffelen op internet en ook meer achter de verschijnselen wil kijken.
Ik vond flickr en grooveshark erg leuk om te ontdekken. Ik ben de drempel overgestapt naar het bibliotheek.ning netwerk en ben benieuwd wat Linkedin gaat doen.
Alles overziend ben ik bijna boos op ons vak dat we hier zo nonchalant in zijn. Dat we de ontwikkelingen misschien persoonlijk nog wel aardig vinden (of juist niet) en vooral geen verbinding maken met ons werk. Ik dobber ook een beetje mee in dit geheel.
Wel had ik eigenlijk van alle 23dingen gehoord en begrepen waar ze over gaan, voordat de cursus startte. Nu heb ik ze ook allemaal verkend en dat is toch weer een stap verder op de gebruiksschaal.
Ik hoop volgend jaar weer twee nieuwe dingen te gaan onderzoeken, in het kader van: 23dingen dat is pas het begin!! Een leven lang leren heet dat geloof ik. En dat was al een issue tijdens mijn opleiding (een generatie geleden dus)...
Sommige dingen veranderen nooit.

ding 22: bibliotheek 2.0

Ben dus eerst maar eens begonnen met mezelf aan te melden op het bibliotheek.ning netwerk.
Interessante informatie en zo te zien ook een levend netwerk. Iets om te blijven volgen! (en aan bij te dragen).
Dat is denk ik ook de kern van al deze sociale mogelijkheden: zorg dat je weet wat het is, wat je ermee kan en de voornaamste stappen: gebruiken en bijdragen. Dat vergt een investering. Niet alleen passief informatie of recreatie consumeren. ook jouw bijdrage leveren aan het verbeteren van informatie en recreatie. (bijvoorbeeld door te vertellen hoe goed je een boek vond of welke camping geweldige voorzieningen heeft).
Hoe we dat gebruiken in de bibliotheek?
Op de een of andere manier moeten we met onze antennes opvangen welke ontwikkelingen er gaande zijn en welke voet aan de grond krijgen. Dan actief met elkaar uitvinden op welke manier je als bibliotheken daarin kunt opereren. Ik zeg met nadruk Bibliotheken in meervoud. je moet dit niet als solistisch lokale bibliotheek uit willen vinden. Als je dit vanuit de netwerkgedachte aanpakt kun je de inspanningen delen en het effect versterken.
Naar mijn idee hoeven we niet acuut achter elke vinding aan te rennen maar alleen maar toekijken tot bijvoorbeeld hyves door heel nederland is omarmd is nogal suf. Dan lijk je op de (groot)ouders van de gebruikers die het nu eenmaal niet zullen leren (omdat ze het ook niet echt meer willen). En dan bij de koffie of een zoveelste overleg over onze toekomst klagen over de jeugd die we niet meer bereiken....
Wat doen we op Ouders online als bibliotheeknetwerk? Dé plek waar ouders informatie halen. En ouders zijn (nog) heel welwillend over bibliotheekopvoeding van hun kinderen.
Laten we dit lopen omdat we te druk zijn met onze fysieke bibliotheken en de klanten die daar naar toe komen? En laten we dan alle mogelijke klanten lopen die de bibliotheek niet meer boven aan hun Things To Do lijst hebben staan?
Kunnen we hun leven niet makkelijker maken?
We lijken de boot te missen als we niet doordacht en effectief ons storten in 2.0 toepassingen. Met inderdaad het risico dat we niet de hoofdboot genomen hebben maar in een lekke schuit gestapt zijn. Dan stappen we over naar een boot die dan nog goed op de golven ligt. Zo simpel is dat. We krijgen op zijn hoogst een virtueel nat pak.
Kortom: ik popel om dingen te bedenken en aan te pakken!! Lets go girls (and boys)!

ding 21 my discoveries

Hoe lang gaat het nog duren voordat we dit ook in Zwolle hebben? Wat houdt ons tegen? Eindelijk een manier om trefwoorden te verfijnen en belangrijke hoofdstukken of invalshoeken terug te kunnen vinden. Ik zie zelfs de lijstjes die we maken (en onze klanten, als we ze hiervoor warm maken) over verwante onderwerpen, verwante stijl van schrijven, net niet bestsellers, ooit bestsellers enz. enz. Als we op deze manier onze kennis kunnen verbinden aan collecties dan worden we alleen maar nuttiger en nodiger. Vooral als we onze klanten kunnen bewegen hieraan bij te dragen. Dan groeit deze invalshoek op zo'n manier dat het ook goed bruikbaar wordt als extra instrument bij het inlichtingenwerk.
Ik tel de dagen af!
(en maken we dan een serieus filmpje en een hilarisch filmpje om uit te leggen wat het is en hoe je het gebruikt?)

ding 20 social music

Leuk!

en tijdrovend: hier kun je jezelf hele winterse dagen mee zoet brengen! Ik heb de verkenningen gestart en ga hier vast de komende tijd nog mee prutsen. meteen ook maar een eigen account aangemaakt. Ik zie wel hoe levend dat blijft.

Het is op de achtergrond leuk om muziek te hebben die je in zekere zin verrast. Wel merk je dan ook dat er best veel gebeurt op de computer dat piepjes en bliepjes veroorzaakt. (en dan heb ik het nog niet eens over de spellen). Ik heb het tijdens het verkennen van lastfm ook voor elkaar gekregen om twee verschillende nummers door elkaar te laten spelen. (beginnersgeluk?).

Ten opzichte van grooveshark zie ik nog niet zo heel veel verschil, mogelijk dat de database waaruit geput wordt veel groter is.

Als je nieuwsgierig bent wat vandaag mijn stemming was kijk dan in de widget. Morgen misschien wel weer andere muziek!

ding 19: sociale netwerken

Al jaren ben ik aangemeld op Schoolbank.nl Op die manier ben ik getraceerd als kandidaat voor de speciale reunie voor de fieftuchers . Ik vind het erg leuk om op deze manier te volgen welke informatie er allemaal boven tafel komt van mijn oud klasgenoten en dorpsgenoten.
Een paar weken geleden kwam er het verzoek naar informatie over mensen die nog niet gevonden waren. Een paar uurtjes rondspeuren op internet en dan ben je toch zo weer een stuk verder. Veel mensen waren vrij eenvoudig te vinden door op de juiste manier te googlen (en door via linkedin te zoeken). heb ik dus meteen maar een linkedin account aangemaakt. Daar ga ik nog wel verder mee. Ik ben benieuwd in hoeverre de branche deze netwerken gebruikt om bijvoorbeeld mensen te zoeken voor bepaalde opdrachten. Voorlopig denk ik dat mond-tot-mond nog meer effect heeft.

Wat de bibliotheek met deze netwerken kan doen:
signaleren dat ze er zijn, zien wie ze gebruikt en op welke manier en dan daar op inspringen. Een widget voor de zoekfunctie van de catalogus/beheer abonnement.
Zelf een vriendengroep aanmaken en bijv. lezers rond een bepaald thema uitnodigen hier op in te gaan. Daar moeten we dan wel heel actief in zijn. Het gros van onze bibliotheekbezoekers is nog weinig digitaal actief. We bereiken met deze netwerken dan waarschijnlijk ook andere mensen dan degenen die ons opzoeken.
Ook een ding om over na te denken: willen we deze mensen ook bereiken, wachten we dan tot ze een levensfase bereiken waarin lezen weer een plaats heeft of reiken we ze de hand en laten we zien dat we ook in andere levensfases relevant kunnen zijn.
(plaatsen van uitleg van allerlei tips en trucs aangaande de netwerken voor de beginners?)

Aan de kant blijven staan kan betekenen dat we de boot missen. het nl. nog maar de vraag of al die twintigers ooit de "leesfase" in het leven nog bereiken....