zondag 7 september 2008

# 17 Bekijk een web2.0 site

Keus genoeg via ! Deze site heb ik meteen maar in mijn koppelingenbalk gezet. Ik ben een nogal grage gebruiker van de tips en trucs die anderen in elkaar geknutseld hebben. Grafieken, tekeningen, kaarten etc. met een bepaalde meerwaarde (want toegesneden op mijn verhaal) daar smul ik van! Hier vind ik in no time veel mogelijk bruikbare bronnen. Ik ga binnenkort verder onderzoeken: dan neem ik eerst een gerichte vraag in gedachten om te kijken welke software daarvoor bruikbaar kan zijn.
Een paar weken geleden ben ik op zoek geweest naar software om een kaart te tekenen van de herkomst van studenten van een ROC. Had ik toen ding 17 al in de gaten gehad ... Nu zal ik dat later deze winter vast wel kunnen laten zien!

# 16 videocasting

Leuk hoor, dwalen door de wereld van het bewegende beeld. Inderdaad, soms zijn het alleen beelden en ontbreekt het verhaal. Dit filmpje vond ik wel leuk en zal hoop ik het resultaat zijn van 23dingen ??

""

Leuk om in rond te snuffelen. Wel riskant: even iets leuk zoeken is bijna onmogelijk: de swaalwegen en zijpaden zijn hier volop aanwezig. En elk filmpje duurt even dus als ik een illustratie zoek voor een inleiding dan de oogkleppen op en de vingers bij [escape]!

# 15 podcast

Leuk: zoeken naar programmaatjes met aardige zaken om te beluisteren! Heb geluisterd naar Bommel: lijkt me prima voor in de trein! Vond ook veel literatuur en heb daar een paar keer wat uit beluisterd. Ik ben wel bang dat ik snel afgeleid ben als ik alleen maar kan luisteren naar iets. Wat dat betreft zou het volgende ding (videocast) nog wel eens slimmer kunnen zijn voor mij!
Voor de liefhebbers heb ik wel een link naar een podcast opgenomen op mijn blog. deze firma zal ik in de gaten houden: learnoutloud.com.
De British Library http://www.bl.uk/onlinegallery/whatson/downloads/index.html geeft een aardige selectie podcasts die je kunt beschouwen als aanvulling op de collectie. Waarom zou je alles op een schijfje zetten en als audiobook uitlenen als het ook op deze manier kan?
Ofwel: hoelang hebben wij nog audiobooks en daisyroms in onze collectie?

# 14 Instant messaging

Al een paar jaar gebruik ik zo af en toe MSN. vooral om te communiceren met mijn kinderen. Die zijn tenminste geregeld online en zo kan ik even "horen" hoe het met de tentamens enz. ging. We wisselen soms ook hele recepten uit als het tijd is om aan het koken te gaan denken. Ik vind het minder afleidend als telefoneren: als ik bel kan ik er weinig naast doen. Met chat doe ik vaak twee dingen tegelijk. Ik schakel dan snel tussen waar ik eigenlijk mee bezig ben en de communicatie aan het andere toestel. Ik ben benieuwd hoeveel collega's straks permanent ingelogd zullen zijn op een chatprogramma. Kan ik snel even iets vragen in plaats van in te breken via de telefoon!

woensdag 3 september 2008

# 13 Google docs

Als 23dingen coach heb ik (dus) al ervaring met Google docs. Het gebruik hiervan is vooral handig voor groepsuitwisseling van informatie die zo in één klap up to dat is. Ik vind het voor zulke dingen wel handig maar sluit me aan bij de opvatting van Mark Deckers in zijn posting: http://miepindebieb.blogspot.com/2008/07/ding-13-googledocs.html.

zandbak


castles
Originally uploaded by Pix Nomad

ook een actieve vakantie!

# 12 wiki's in de zandbak

Ook nog even gewerkt aan een zandkasteeltje.
(zie boven)
(dat past dus in het onderwerp Actieve vakantie dat ik heb toegevoegd aan de 23dingen wiki:
http://23dingen.pbwiki.com/).

Het is allemaal niet zo heel erg ingewikkeld. het is eerder lastig om te bedenken wat je wilt schrijven (voor wie) dan het bewerken van een pagina.

Ga nu het zand uit mijn haren spoelen ...

#11 wiki's

Leuke dingen: wiki's! Ik heb ik korte tijd veel bruikbare informatie langs zien komen die ik graag nog eens goed ga bekijken. (Zoals de wiki over bibliotheekinstructies http://instructionwiki.org/Main_Page). Ik zag ook wat keurig opgezette wiki's, tot 3 cijfers achterr de komma doordacht in de opbouw die vervolgens nog erg leeg waren. En die, gezien de laatste update, ook niet heel erg snel verder gevuld worden. Dat is dan denk ik ook de beperking van de wiki: wie zet 'm op, wie vult 'm en wie beheert 'm?? Als je een wiki start met een thema dat genoeg mensen activeert dan blijft er wel beweging, anders sterft zo'n initiatief een snelle dood ....
De wiki van Princeton library vond ik erg leuk, wel is dit de zoveelste site waar ik iets zou kunnen zeggen over een boek. Misschien is het dan net zo effectief om als bibliotheek te koppelen naar bestaande platforms waar recensie op geplaatst worden. Misschien moeten we daar dan zelfs samenwerking mee zoeken zodat het toch ook een beetje ons product is.

# 10 Social Bookmarking

handig! Vooral als je nogal eens op een andere pc zit en je lastige adressen wilt onthouden. Ik heb wat uitgeprobeerd om te kijken of ik iets zou delen met iemand: beeldhouwen en workshop: geen resultaten. Beeldhouwen en vakantie ook niet. Toch had ik het idee gehad dat juist daar voor mij een handige toepassing in zou zitten: iemand anders heeft al een interessante website gevonden over dit onderwerp en ik kan er zo naar toe. Voor dit thema dan toch nog maar googlen...
Wel zal ik zodra ik zelf weer met vakantie plannen bezig ben nog eens kijken op del.icio.us en wie weet, start ik dan wel met mijn eigen account.
Verder ben ik bij het rondsnuffelen terecht gekomen op een enorm leuke muzieksite (grooveshark) waar ik vast vaker naar toe zal gaan. (Daar versnippert dan ook alle tijd heen: de zijpaden en dwaalwegen).

Voor mezelf zet ik adressen die ook elders wil kunnen zien op m'n netvibes pagina: daar kan ook overal vandaan bij!
(en die heb ik zelfs als startpagina en die opent een link in een nieuw venster, is ook heel prettig).

# 9 Mijn visie

Vooruit dan maar, nog niet op de helft en dan al een visie hebben!

Nu volg ik vrij uitgebreid de weblogs van anderen en luister actief in de wandelgangen en doe een beroep op mijn ruime fantasie...


hoe en waar zou je een weblog kunnen inzetten? Intern en extern?

Een weblog kan een goed middel zijn om verslag te doen van activiteiten, leeservaringen en dergelijke. Dat is vooral voor klanten en geinteresseerden leuk. Ik kan me voorstellen dat intern er steeds iemand bijvoorbeeld twee weken blogt over zijn werkweek of een bepaald thema daaruit. Voorbereidingen op een activiteit, inlezen voor het maken van een stuk, inwerken van een nieuwe collega, ervaringen tijdens een dienst aan de klantenservice of inlichtingenbalie.

Dit is vooral inside information, al zal er publiek zijn dat ook dit wil volgen. Dat betekent wel dat je ook schrijft voor de onbekende lezers.


wat zou je allemaal met RSS kunnen doen om je dienstverlening te verbeteren?

Je zou met rss vooral klanten kunnen bereiken die passief op de hoogte willen blijven. Nu doen we een en ander via e-mail (nieuwsbrief, aanwinsten). dit is toch beperkt en vergt een extra inspanning (vooral de nieuwsbrief, die verschijnt naast alle informatie die op de website geplaatst wordt).

Een verwijzing naar een rss-feed van andere bibliotheek/informatie/leesgerichte bronnen kan ook handig zijn. Dus een link naar de gemeente en de melding dat daar een rss te halen is.


kun je foto editors gebruiken voor aankondigingen?

Ja, als dat past binnen je huisstijl! Als je vooral veel zelf in elkaar zet dan kan een photo-editor je taak verrassend veelzijdiger maken. (Al merk ik nu ik ze nader onderzocht heb dat ik wel veel sneller het kunstje doorzie en dan verliest het een groot deel van zijn charme).



Voor mij waren alleen de vérgaande fotokunstjes nieuw: in dat opzicht was ik toch nog naief. Ik vind het bloggen er leuk, zal het nu ook eerder gebruiken bijvoorbeeld om een tijdje over een thema te schrijven als ik daar behoefte aan heb. Weer eens iets anders als een dagboek in inkt.

#8 online plaatjes bewerken

Nog een heel geklier maar lijkt me ideaal om flauwe familie-reunie aankondigingen mee te maken of bruiloftspresentaties...
Ik heb een en ander geprobeerd maar deze vond ik erg aardig:

Je ziet waar ik geweest ben in het verleden. Toch een aardig spoor getrokken, dacht ik zo!
(Zweden is een beetje nep: ik was daar nog geen 24 uur).
Dit is natuurlijk ook aardig om te laten zien waar je familie of vrienden hebt. (dan ben ik nog sneller klaar en kleur ik alleen Nederland).

# 7 flickr verder ontdekken

Zie hier een prachtige toepassing:
schetsje maken en je krijgt de foto's in beeld die er een beetje op rooien. Ik vond 'm geweldig!! Kijk maar hoe goed dit klopt: http://labs.systemone.at/retrievr/#sketchName=2008-09-03-15-37-17-605686.3 Helaas, je ziet wel het resultaat maar niet de schets.

Wie weet plaats ik die later in een ding...

Verder zie ik mogelijkheden persoonlijke kwartetten te maken (van een heel hoge kwaliteit), kalenders en fotoalbums. Voor de schrijvers onder ons: een reisboek kan zo ingevoerd worden, je hoeft er bijna niet meer voor op pad! (Zou dat al gebeurd zijn: iemand die met foto's van flickr een boek laat maken met een fictief reisverslag vanuit de leunstoel?)

Het is niet zo heel gek om eens rond te moeten kijken, het was me anders niet zo snel gebeurd dat ik deze site zou gebruiken of verkennen.